Składniki
- 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 50 dag białej kapusty
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
- oregano
- kminek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso wymieszać z umytą, oczyszczoną, drobno poszatkowaną kapustą, wbić jajka, dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, przyprawić; oregano, kminkiem, solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie wymieszać, do masy wsypać kaszę manną, jeszcze raz dokładnie wymieszać (jeżeli masa będzie za gęsta należy dodać odrobinę zimnej przegotowanej wody).
- Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Usmażone kotlety przełożyć do rondla, podlać bulionem, dusić na małym ogniu około 30 minut, pod koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem.
- Kotlety podawać wraz z sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kotlety mielone z serem ; Kotlety mielone ze śmietaną