KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ I KASZĄ


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 50 dag białej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia
  • oregano
  • kminek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso wymieszać z umytą, oczyszczoną, drobno poszatkowaną kapustą, wbić jajka, dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, przyprawić; oregano, kminkiem, solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie wymieszać, do masy wsypać kaszę manną, jeszcze raz dokładnie wymieszać (jeżeli masa będzie za gęsta należy dodać odrobinę zimnej przegotowanej wody).
  • Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Usmażone kotlety przełożyć do rondla, podlać bulionem, dusić na małym ogniu około 30 minut, pod koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem.
  • Kotlety podawać wraz z sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kotlety mielone z serem ; Kotlety mielone ze śmietaną

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]