KOTLETY MIELONE ZE ŚMIETANĄ


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 dag masła
  • sól
  • 1 jajko
  • 4 łyżki tartej bułki

Etapy przygotowania

  • Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, wymieszać z mięsem.
  • Do wyrobionej masy dodać żółtko, śmietanę, 2 łyżki masła, przyprawić solą, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obtoczyć je w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Smażyć na pozostałym maśle po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, pod koniec smażenia podlać łyżką gorącej wody, dusić pod przykryciem kilka minut.
     

Info Kulinarka

Oryginalna nazwa tej potrawy to Kotlety Pożarskiego, potrawa jest pomysłem oberżysty z carskiej Rosji o nazwisku Pożarski, który w swojej oberży z powodu braku mięsa cielęcego podał carowi kotlety przyrządzone z mięsa kurzego, kotlety tak zasmakowały carowi, że nakazał je przyrządzać swoim kucharzom, nazywając je nazwiskiem oberżysty

Kotlety te można przyrządzić na wiele sposobów wyłącznie z mięsa kurzego bądź wieprzowego lub wołowego mieszanego z mięsem kurzym

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia

Kulinarek poleca; Kotlety mielone z kapusta i kaszą ; Kotlety mielone z serem

Kulinarek poleca; wyśmienitą do kotletów Kapustę gotowaną z pomidorami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]