Składniki
- 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 1 czerstwa zwykła bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 10 dag masła
- sól
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
Etapy przygotowania
- Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, wymieszać z mięsem.
- Do wyrobionej masy dodać żółtko, śmietanę, 2 łyżki masła, przyprawić solą, wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Z wyrobionej masy uformować owalne kotlety, obtoczyć je w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Smażyć na pozostałym maśle po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, pod koniec smażenia podlać łyżką gorącej wody, dusić pod przykryciem kilka minut.
Info Kulinarka
Oryginalna nazwa tej potrawy to Kotlety Pożarskiego, potrawa jest pomysłem oberżysty z carskiej Rosji o nazwisku Pożarski, który w swojej oberży z powodu braku mięsa cielęcego podał carowi kotlety przyrządzone z mięsa kurzego, kotlety tak zasmakowały carowi, że nakazał je przyrządzać swoim kucharzom, nazywając je nazwiskiem oberżysty
Kotlety te można przyrządzić na wiele sposobów wyłącznie z mięsa kurzego bądź wieprzowego lub wołowego mieszanego z mięsem kurzym
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia
Kulinarek poleca; Kotlety mielone z kapusta i kaszą ; Kotlety mielone z serem
Kulinarek poleca; wyśmienitą do kotletów Kapustę gotowaną z pomidorami