WOŁOWINA Z WARZYWAMI PIECZONA W WINIE


Składniki

  • 2 kg wołowiny na pieczeń
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki koniaku
  • 7 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Marynata; 3 łyżki oleju wymieszać z 3 łyżkami koniaku.
  • Mięso opłukać, osuszyć, papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, odstawić w zakrytym naczyniu do lodówki na około 4 godziny.
  • Marchewkę i pietruszkę opłukać, obrać, pokroić na kawałki, cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.
  • Po wyjęciu mięsa z marynaty, oprószyć je solą i pieprzem, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym pozostałym oleju, obsmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać je tłuszczem pozostałym ze smażenia, podlać winem i 1 szklanką ciepłej przegotowanej wody, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka pieprzu, naczynie przykryć, piec około 180 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w połowie pieczenia mięso odwrócić, dodać pokrojone warzywa.
  • Upieczone mięso z warzywami wyjąć z naczynia na talerz, odstawić na około 5 minut, sos z pieczenia przelać do rondelka, zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, przemieszać, zagotować.
  • Mięso pokroić w plastry, polać sosem, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło wraz z upieczonymi warzywami, (mięso można wystudzić, pokroić w plastry, podawać na zimno z pieczywem).

 

Info Kulinarka

Podana na ciepło wyśmienicie smakuje z kapustą kwaszoną duszoną z grzybami kwaszonymi Podana na zimno stanowi doskonałą przystawkę na każdą okazję

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Marynaty do mięs ; Przystawki na każdą okazję ; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami kwaszonymi

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]