Składniki
- 1 kg grzybów leśnych; borowiki, kurki, podgrzybki
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 8 ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka soli
Składniki przyprawowe na słoik 0,5 litra
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka cukru
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, małe pozostawić w całości, z większych pozostawić kapelusze pokrojone na połówki lub ćwiartki.
- Zagotować 1 l wody, do wrzącej wody dodać łyżkę soli, przemieszać, dodać przygotowane grzyby, gotować 15 minut, obgotowane grzyby wyjąć z wody (wywar zachować) i przelać je zimną wodą.
- Cebulę, marchewkę i czosnek obrać, cebulę z marchewką pokroić w plasterki, czosnek pozostawić w całości.
- Grzyby, cebulę i marchewkę ułożyć na przemian warstwami w słoikach o poj. 0,5 litra, do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, wierzch posypać ziarenkami gorczycy i cukrem, grzybki zalać przestudzonym wywarem pozostałym z gotowania grzybów (grzyby winne być zakryte wywarem, pozostały wywar zlać do słoiczka, słoiczek zakręcić, przechowywać w lodówce), słoiki nakryć zakrętkami, przechowywać 10 – 12 dni w temp. pokojowej (w razie potrzeby słoiki uzupełniać wywarem przechowywanym w lodówce, grzyby w słoikach winne być cały czas zakryte wywarem), następnie słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut.
Grzybki wyjęte ze słoiczka po 10 miesiącach
Info Kulinarka
Grzybki kwaszone znakomicie pasują do tych samych potraw co grzyby świeże, w przeciwieństwie do grzybków solonych nie muszą być opłukiwane z nadmiaru soli
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Gulasz z grzybami kwaszonymi ; Kapustę kwaszoną duszoną z grzybami kwaszonymi
Kulinarek poleca; Przetwory ; Potrawy ; Przystawki do potraw