Składniki
- 80 dag szynki lub karkówki
- 30 dag grzybów kwaszonych (Kulinarek poleca grzybki kwaszone wg receptury własnej)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 7 łyżek oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę, grzyby osączyć z zalewy, (grzybki wg receptury Kulinarka osączyć z zalewy, od grzybów oddzielić cebulę, marchewkę i czosnek, grzyby i warzywa odstawić), mniejsze pozostawić w całości, większe pokroić, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać grzyby kwaszone, mieszając chwilę przesmażyć je na dużym ogniu, podsmażone grzyby oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić.
- W garnku na 5 łyżkach rozgrzanego oleju, mieszając podsmażyć (zarumienić) pokrojone mięso, podsmażone mięso zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień, od chwili zawrzenia gotować jeszcze pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania do mięsa dodać podsmażone grzyby (dodać warzywa oddzielone od grzybów kwaszonych), pokrojoną paprykę, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, przemieszać, gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania do gulaszu dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, wlać śmietanę, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gulasz podawać na ciepło, można przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Gulasz z grzybami suszonymi
Kulinarek poleca; Grzybki kwaszone z cebulką ; Przetwory