Składniki
- 80 dag mięsa wieprzowego na gulasz
- 9 suszonych podgrzybków
- 3 duże cebule
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka białego wina
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki mąki
- 8 łyżek oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, grzyby opłukać, pokruszyć, cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę.
- Na rozgrzanych 5 łyżkach oleju podsmażyć pokrojone mięso i przełożyć je do garnka, oddzielnie, na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i dołożyć ją do mięsa, dodać ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, majeranek, wlać bulion i wino, całość zalać 1 litrem przegotowanej wody, przemieszać, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
- Pod koniec gotowania do gulaszu dodać mąkę wymieszaną z małą ilością wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczanie sosu, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Gulasz podawać na ciepło z kaszą lub pieczywem, przybrany natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Gulasz z grzybami kwaszonymi