GULASZ Z GRZYBAMI SUSZONYMI


Składniki

  • 80 dag mięsa wieprzowego na gulasz
  • 9 suszonych podgrzybków
  • 3 duże cebule
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka białego wina
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki mąki
  • 8 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, grzyby opłukać, pokruszyć, cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę.
  • Na rozgrzanych 5 łyżkach oleju podsmażyć pokrojone mięso i przełożyć je do garnka, oddzielnie, na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i dołożyć ją do mięsa, dodać ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, majeranek, wlać bulion i wino, całość zalać 1 litrem przegotowanej wody, przemieszać, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
  • Pod koniec gotowania do gulaszu dodać mąkę wymieszaną z małą ilością wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczanie sosu, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Gulasz podawać na ciepło z kaszą lub pieczywem, przybrany natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Gulasz z grzybami kwaszonymi

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]