Składniki
- 1 kg schabu środkowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety, tak aby każdy był z kostką.
- Pokrojone kotlety z obu stron lekko rozbić tłuczkiem moczonym w wodzie, oprószyć solą i pieprzem.
- Papryczkę chili opłukać, osuszyć, rozciąć wzdłuż, oczyścić z nasion i białych części, drobno posiekać.
- Oliwę wymieszać z posiekaną papryczką chili, oregano, tymiankiem i majerankiem, marynatą posmarować kotlety z każdej strony, włożyć do naczynia, odstawić pod przykryciem do lodówki na 60 minut.
- Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej do smażenia, smażyć zamarynowane kotlety po około 4 minuty z każdej strony.
- Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zarumienić plasterki czosnku.
- Kotlety podawać na półmisku obłożone plasterkami zarumienionego czosnku, przybrane gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem