KOTLETY SCHABOWE W MARYNACIE ZIOŁOWEJ


Składniki

  • 1 kg schabu środkowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety, tak aby każdy był z kostką.
  • Pokrojone kotlety z obu stron lekko rozbić tłuczkiem moczonym w wodzie, oprószyć solą i pieprzem.
  • Papryczkę chili opłukać, osuszyć, rozciąć wzdłuż, oczyścić z nasion i białych części, drobno posiekać.
  • Oliwę wymieszać z posiekaną papryczką chili, oregano, tymiankiem i majerankiem, marynatą posmarować kotlety z każdej strony, włożyć do naczynia, odstawić pod przykryciem do lodówki na 60 minut.
  • Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej do smażenia, smażyć zamarynowane kotlety po około 4 minuty z każdej strony.
  • Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zarumienić plasterki czosnku.
  • Kotlety podawać na półmisku obłożone plasterkami zarumienionego czosnku, przybrane gałązkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]