KOTLETY SCHABOWE W MARYNACIE MLECZNEJ


Składniki

  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej
  • sól, pieprz, tymianek, oregano

Etapy przygotowania

  • Z mięsa zdjąć włókna, pokroić na 2 – 3 cm kotlety, tak aby każdy był z kostką, pokrojone kotlety z obu stron rozbić tłuczkiem moczonym w wodzie.
  • Czosnek utrzeć z solą i odrobiną majeranku i pieprzu, utartym czosnkiem nasmarować kotlety z obu stron a następnie włożyć je do szklanego naczynia i zalać mlekiem, kotlety pozostawić w zalewie przez 24 godziny.
  • Po upływie doby wyciągnąć kotlety z zalewy i odstawić.
  • Zalewę odcedzić, dodać do niej jajka, oraz do smaku tymianek i oregano, całość ubić trzepaczką.
  • Kotlety obtoczyć w mące, w zalewie z jajkami i w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]