Składniki
- 1 kg schabu środkowego
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 250 ml mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka tartej bułki
- olej
- sól, pieprz, tymianek, oregano
Etapy przygotowania
- Z mięsa zdjąć włókna, pokroić na 2 – 3 cm kotlety, tak aby każdy był z kostką, pokrojone kotlety z obu stron rozbić tłuczkiem moczonym w wodzie.
- Czosnek utrzeć z solą i odrobiną majeranku i pieprzu, utartym czosnkiem nasmarować kotlety z obu stron a następnie włożyć je do szklanego naczynia i zalać mlekiem, kotlety pozostawić w zalewie przez 24 godziny.
- Po upływie doby wyciągnąć kotlety z zalewy i odstawić.
- Zalewę odcedzić, dodać do niej jajka, oraz do smaku tymianek i oregano, całość ubić trzepaczką.
- Kotlety obtoczyć w mące, w zalewie z jajkami i w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem