KOTLETY SCHABOWE DUSZONE W SOSIE WINNYM


Składniki

  • 80 dag schabu bez kości
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • mąka
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety.
  • Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Pokrojone kotlety z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju wymieszanym z 1 łyżką masła, przełożyć do rondla.
  • Cebulę zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia kotletów, dodać do mięsa, pieczarki podsmażyć na pozostałym maśle, dodać do mięsa, całość podlać winem i bulionem, oprószyć ziołami prowansalskimi i tymiankiem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.
  • Kotlety podawać na półmisku polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]