Składniki
- 80 dag schabu bez kości
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu z kostki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- mąka
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety.
- Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Pokrojone kotlety z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju wymieszanym z 1 łyżką masła, przełożyć do rondla.
- Cebulę zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia kotletów, dodać do mięsa, pieczarki podsmażyć na pozostałym maśle, dodać do mięsa, całość podlać winem i bulionem, oprószyć ziołami prowansalskimi i tymiankiem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.
- Kotlety podawać na półmisku polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem