KOTLETY SCHABOWE PIECZONE W WARZYWACH


Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek włoszczyzny
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety.
  • Pokrojone kotlety z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą, majerankiem i tymiankiem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Obsmażone kotlety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
  • Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na cząstki (z cząstek usunąć pestki), cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać.
  • Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić, wymieszać z pokrojonymi pomidorami i posiekaną cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
  • Warzywami obłożyć kotlety ułożone żaroodpornym naczyniu, całość podlać szklanką przegotowanej wody.
  • Piec w zakrytym naczyniu przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w połowie pieczenia odwrócić kotlety, piec dalej bez przykrycia.
  • Kotlety podawać na półmisku obłożone upieczonymi warzywami, przybrane gałązkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kotlety schabowe pieczone w ziołach

Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]