Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- pęczek włoszczyzny
- majeranek
- tymianek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety.
- Pokrojone kotlety z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą, majerankiem i tymiankiem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Obsmażone kotlety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
- Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na cząstki (z cząstek usunąć pestki), cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać.
- Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić, wymieszać z pokrojonymi pomidorami i posiekaną cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
- Warzywami obłożyć kotlety ułożone żaroodpornym naczyniu, całość podlać szklanką przegotowanej wody.
- Piec w zakrytym naczyniu przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w połowie pieczenia odwrócić kotlety, piec dalej bez przykrycia.
- Kotlety podawać na półmisku obłożone upieczonymi warzywami, przybrane gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kotlety schabowe pieczone w ziołach
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem