Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 4 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek majeranku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek tymianku
- masło
- sól, świeżo mielony pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety, cebulę obrać, pokroić w plastry, czosnek obrać, zmiażdżyć, bazylię, majeranek, natkę pietruszki i tymianek, opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek natki pietruszki pozostawić do dekoracji), masło schłodzić w lodówce.
- Kotlety lekko rozbić dłonią, z obu stron natrzeć je zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 60 minut, posiekane zioła połączyć, wymieszać, odstawić.
- Kotlety ułożyć w rękawie do pieczenia, obłożyć je wiórkami schłodzonego masła, posypać przygotowaną mieszanką ziół, na wierzchu ułożyć plastry cebuli, rękaw od góry nakłóć, z obu stron szczelnie zawinąć, ułożyć w brytfance, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Kotlety podawać na półmisku obłożone plastrami upieczonej cebuli, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Kotlety schabowe pieczone w warzywach
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem