Składniki
- 4 kotlety schabowe z kością
- 2 cebule
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem, cebulę obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, odstawić.
- W rondlu rozgrzać masło z olejem, na rozgrzanym tłuszczu z obu stron obsmażyć kotlety, do podsmażonych kotletów dodać pokrojoną cebulę, smażyć około 3 minut odwracając kotlety, całość podlać piwem, dodać musztardę, miód (najlepiej gryczany), oprószyć przyprawą do mięs, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, pod koniec duszenia do sosu dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości zimnej wody (około 5 łyżek) Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, przemieszać, dusić dalej, aż sos zgęstnieje.
- Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszoną z boczkiem wyśmienitą przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem