Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 5 marchewek
- 2 cebule
- 1 opakowanie jasnego sosu pieczeniowego
- majeranek
- tymianek
- sól, pieprz
- olej
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety.
- Pokrojone kotlety z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Sos; sos pieczeniowy rozrobić wg sposobu podanego na opakowaniu stosując podwójną ilość wody, wymieszać z marchewką i zeszkloną cebulą, mocno podgrzać.
- Do podgrzewanego sosu dodać obsmażone kotlety, dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Kotlety podawać na półmisku polane sosem, przybrane gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Jarzynkę duszona z boczkiem wyśmienita przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem