KOTLETY SCHABOWE W SOSIE MARCHEWKOWYM


Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 5 marchewek
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie jasnego sosu pieczeniowego
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 2 – 3 cm kotlety.
  • Pokrojone kotlety z obu stron rozbić dłonią, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
  • Sos; sos pieczeniowy rozrobić wg sposobu podanego na opakowaniu stosując podwójną ilość wody, wymieszać z marchewką i zeszkloną cebulą, mocno podgrzać.
  • Do podgrzewanego sosu dodać obsmażone kotlety, dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
  • Kotlety podawać na półmisku polane sosem, przybrane gałązkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Jarzynkę duszona z boczkiem wyśmienita przystawkę do kotleta schabowego podanego z pieczywem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]