KOTLETY WARZYWNE Z SELERA Z SEREM PLEŚNIOWYM


Składniki

  • 1 kg selera
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 1 duży pomidor
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 10 łyżek tartej bułki
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Selery umyć, obrać, opłukać, pokroić na 12 grubych plasterków, włożyć do wrzącej lekko osolonej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut, wyjąć z wody, dokładnie osączyć (wytrzeć do sucha), ostudzić.
  • Ser pokroić na plasterki, pomidora umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, plasterki sera i pomidora włożyć pomiędzy 2 plasterki selera, układając 6 kotletów, przekładańce oprószyć solą, pieprzem i mąką, każdy zanurzyć w rozmąconych jajkach, obtoczyć w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor, po 3 minuty z każdej strony.
  • Kotlety podawać na ciepło, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Zamiast tartej bułki do panierowania można użyć posiekanych orzechów

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kotlety warzywne z selera w sosie grzybowym ; Pomidory w śmietanie ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]