Składniki
- 1 kg selera
- 20 dag sera pleśniowego
- 1 duży pomidor
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 10 łyżek tartej bułki
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Selery umyć, obrać, opłukać, pokroić na 12 grubych plasterków, włożyć do wrzącej lekko osolonej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut, wyjąć z wody, dokładnie osączyć (wytrzeć do sucha), ostudzić.
- Ser pokroić na plasterki, pomidora umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, plasterki sera i pomidora włożyć pomiędzy 2 plasterki selera, układając 6 kotletów, przekładańce oprószyć solą, pieprzem i mąką, każdy zanurzyć w rozmąconych jajkach, obtoczyć w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor, po 3 minuty z każdej strony.
- Kotlety podawać na ciepło, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Zamiast tartej bułki do panierowania można użyć posiekanych orzechów
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kotlety warzywne z selera w sosie grzybowym ; Pomidory w śmietanie ; Surówki