Składniki
- 3 średnie selery
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 jajka
- mąka
- tarta bułka
- olej
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 7 suszonych grzybków
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Suszone grzyby zalać 1,5 szklanki wody, odstawić pod przykryciem na co najmniej 2 godziny, następnie gotować je w tej samej wodzie około 30 minut do czasu, aż będą miękkie, ugotowane odcedzić (wywar zachować), ostudzić, pokroić w paski, pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać.
- Sos; w rondelku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z pieczarkami, dodać ugotowane i pokrojone grzyby, całość zalać wywarem pozostałym z gotowania grzybów, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką, cały czas mieszając ponownie zagotować Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić.
- Selery umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Ugotowane i ostudzone selery obrać, pokroić w grube plastry, z obu stron oprószyć solą i pieprzem, panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach ze szczyptą soli i pieprzu, tartej bułce wymieszanej z posiekaną natką pietruszki, następnie raz jeszcze ponowić panierowanie w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, plastry selera smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
- Kotlety podawać na ciepło polane ciepłym sosem grzybowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos grzybowy ; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej ; Surówki
Kulinarek poleca; Kotlety warzywne z selera w cieście piwnym