SOS GRZYBOWY


Składniki

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby dokładnie umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na kilka godzin, kiedy będą już miękkie, gotować je w tej samej wodzie około 30 minut.
  • Ugotowane grzyby odcedzić (wywar zachować), ostudzić, pokroić w paski.
  • Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojone grzyby, przemieszać, zalać wywarem z grzybów, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
  • Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić  w kilku łyżkach przestudzonego sosu grzybowego, cały czas mieszając wlać pod koniec gotowania do sosu, ponownie zagotować Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczanie sosu, przyprawić solą i pieprzem.
     

Info Kulinarka

Wyśmienicie podkreśla smak wieprzowiny i drobiu, doskonały do klopsików i gołąbków z ryżem, znakomity do pierogów z kapustą, pierogów z grzybami, pierogów z kaszą gryczaną i pierogów z mięsem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące grzybów ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]