Składniki
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby dokładnie umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na kilka godzin, kiedy będą już miękkie, gotować je w tej samej wodzie około 30 minut.
- Ugotowane grzyby odcedzić (wywar zachować), ostudzić, pokroić w paski.
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojone grzyby, przemieszać, zalać wywarem z grzybów, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
- Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić w kilku łyżkach przestudzonego sosu grzybowego, cały czas mieszając wlać pod koniec gotowania do sosu, ponownie zagotować Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczanie sosu, przyprawić solą i pieprzem.
Info Kulinarka
Wyśmienicie podkreśla smak wieprzowiny i drobiu, doskonały do klopsików i gołąbków z ryżem, znakomity do pierogów z kapustą, pierogów z grzybami, pierogów z kaszą gryczaną i pierogów z mięsem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące grzybów ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem