Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki nadzienia
- 60 dag kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby opłukać, zalać zimną, przegotowaną wodą, odstawić na całą noc.
- Nadzienie; namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, odcedzić (wywar zachować), wystudzić, kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), przełożyć do garnka, zalać wywarem pozostałym z gotowania grzybów, ugotować, odcedzić, wystudzić, ugotowaną kapustę zmielić z grzybami (używając w maszynce sitka o grubych oczkach), odstawić, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zarumienić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty z grzybami, wbić jajko, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
- Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
- Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Zalepione pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub sosem grzybowym Zobacz Ino Kulinarka, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos grzybowy
Kulinarek poleca; Pierogi ruskie ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem