PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki nadzienia

  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby opłukać, zalać zimną, przegotowaną wodą, odstawić na całą noc.
  • Nadzienie; namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, odcedzić (wywar zachować), wystudzić, kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), przełożyć do garnka, zalać wywarem pozostałym z gotowania grzybów, ugotować, odcedzić, wystudzić, ugotowaną kapustę zmielić z grzybami (używając w maszynce sitka o grubych oczkach), odstawić, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zarumienić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty z grzybami, wbić jajko, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
  • Zalepione pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub sosem grzybowym Zobacz Ino Kulinarka, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos grzybowy

Kulinarek poleca; Pierogi ruskie ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]