PIEROGI Z SOCZEWICĄ


Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki nadzienia

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Soczewicę przebrać, opłukać, ziemniak obrać, opłukać, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Nadzienie; opłukaną soczewicę zalać wodą, dodać łyżkę oleju, przemieszać, gotować 15 – 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, ugotowaną soczewicę odcedzić, wystudzić, ziemniak ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, wystudzić, ostudzoną soczewicę zmielić razem z ziemniakiem, dodać zarumienioną na maśle cebulę, wbić jajko, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
  • Zalepione pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym wg receptury Kulinarka Zobacz Info Kulinarka, przybrane gałązką natki pietruszki.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące soczewicy ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos śmietanowy

Kulinarek poleca; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kasza gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi ze szpinakiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]