PIEROGI Z BOTWINKĄ


Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki nadzienia

  • 50 dag botwinki
  • 20 dag bryndzy
  • 20 dag mięsa pieczonego kurczaka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Botwinkę oczyścić, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, gotować (blanszować) 2 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osaczyć, ostudzić, drobno pokroić, z mięsa usunąć skórę, drobno pokroić, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Nadzienie; botwinkę połączyć z bryndzą, mięsem i szczypiorkiem, wszystko razem dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
  • Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub sosem Zobacz Info; Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos ziołowy

Kulinarek poleca; Pierogi drożdżowe z pieczarkami ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]