Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki nadzienia
- 50 dag botwinki
- 20 dag bryndzy
- 20 dag mięsa pieczonego kurczaka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Botwinkę oczyścić, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, gotować (blanszować) 2 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osaczyć, ostudzić, drobno pokroić, z mięsa usunąć skórę, drobno pokroić, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Nadzienie; botwinkę połączyć z bryndzą, mięsem i szczypiorkiem, wszystko razem dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
- Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
- Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub sosem Zobacz Info; Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos ziołowy
Kulinarek poleca; Pierogi drożdżowe z pieczarkami ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem