PIEROGI WIEJSKIE NA MAŚLANCE


Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 l maślanki

Składniki nadzienia

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 3 łyżki masła
  • kminek
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, ostudzić, pokroić w małą kostkę, marchewkę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Nadzienie; na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso wraz z startą marchewką i posiekaną cebulą, następnie do mięsa dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, całość przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Ciasto; mąkę przesiać przez sito do miski, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać maślankę, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
  • Pierogi wkładać partiami do osolonej wrzącej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania pierogów.
  • Ugotowane pierogi przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć je wiórkami masła, posypać kminkiem, zapiekać około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia pierogów.
  • Pierogi podawać gorące, wraz z sosem Zobacz Info Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania i pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej

Kulinarek poleca; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]