Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 l maślanki
Składniki nadzienia
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 3 łyżki masła
- kminek
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, ostudzić, pokroić w małą kostkę, marchewkę umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Nadzienie; na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso wraz z startą marchewką i posiekaną cebulą, następnie do mięsa dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, całość przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Ciasto; mąkę przesiać przez sito do miski, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać maślankę, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
- Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Pierogi wkładać partiami do osolonej wrzącej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania pierogów.
- Ugotowane pierogi przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć je wiórkami masła, posypać kminkiem, zapiekać około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia pierogów.
- Pierogi podawać gorące, wraz z sosem Zobacz Info Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania i pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej
Kulinarek poleca; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem