PIEROGI Z MIĘSEM


Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki nadzienia

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 zwykłej bułki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Nadzienie; mięso połączyć z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić papryką, solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną, odstawić.
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
  • Pierogi wkładać partiami do osolonej wrzącej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub sosem Zobacz Info; Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos grzybowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej

Kulinarek poleca; Pierogi drożdżowe z pieczarkami ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogu z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]