Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki nadzienia
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 zwykłej bułki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Nadzienie; mięso połączyć z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić papryką, solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną, odstawić.
- Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
- Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Pierogi wkładać partiami do osolonej wrzącej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub sosem Zobacz Info; Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos grzybowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej
Kulinarek poleca; Pierogi drożdżowe z pieczarkami ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogu z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem