PIEROGI PIECZONE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ


Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia

  • 50 dag białej surowej kiełbasy
  • 1 białko
  • pieprz

Składniki na panierkę

  • 1 jajko
  • pieprz

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito, posiekać ze schłodzonym masłem, dodać żółtko, stopniowo wlewając śmietanę, szybko zagnieść ciasto (zbyt długo wyrabiane stanie się twarde), z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, celem schłodzenia odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • Nadzienie; kiełbasę obrać ze skóry, dokładnie rozgnieść, dodać białko z jajka, przyprawić pieprzem, wyrobić masę mięsną.
  • Schłodzone ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować (niezbyt cienko), używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
  • Blachę pieczeniową wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze ułożyć pierogi, każdy panierować (posmarować) rozkłóconym jajkiem, piec 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia pierogów.
  • Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub sosem Zobacz Info; Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia

Kulinarek poleca; Wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej

Kulinarek poleca; Pierogi drożdżowe z pieczarkami ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi ze szpinakiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]