Składniki na ciasto
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 1 żółtko
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki nadzienia
- 50 dag białej surowej kiełbasy
- 1 białko
- pieprz
Składniki na panierkę
- 1 jajko
- pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito, posiekać ze schłodzonym masłem, dodać żółtko, stopniowo wlewając śmietanę, szybko zagnieść ciasto (zbyt długo wyrabiane stanie się twarde), z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, celem schłodzenia odstawić do lodówki na około 2 godziny.
- Nadzienie; kiełbasę obrać ze skóry, dokładnie rozgnieść, dodać białko z jajka, przyprawić pieprzem, wyrobić masę mięsną.
- Schłodzone ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować (niezbyt cienko), używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Blachę pieczeniową wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze ułożyć pierogi, każdy panierować (posmarować) rozkłóconym jajkiem, piec 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia pierogów.
- Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub sosem Zobacz Info; Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia
Kulinarek poleca; Wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej
Kulinarek poleca; Pierogi drożdżowe z pieczarkami ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi ze szpinakiem