Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki nadzienia
- 30 dag tłustego białego sera
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Składniki okrasy
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować lekko osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle.
- Nadzienie; wystudzone ziemniaki i biały ser przepuścić przez maszynkę do mielenia, dodać zeszkloną na maśle cebulę, wbić jajko, przyprawić solą i dużą ilością pieprzu, wyrobić jednolitą masę, odstawić.
- Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Zalepione pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Okrasa; cebulę obrać, posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju.
- Pierogi podawać gorące polane okrasą lub z sosem przygotowanym wg receptury Kulinarka, Zobacz Info; Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos ziołowy
Kulinarek poleca; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem