Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
- 1,5 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki nadzienia
- 50 dag świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 1 opakowanie sera feta light
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- masło na okrasę
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Szpinak (mrożony wystarczy rozmrozić i osączyć) świeży umyć, oderwać listki bez ogonków, wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, gotować (blanszować) 2 – 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, od razu po ugotowaniu szpinak na durszlaku przelać zimną wodą, dokładnie osączyć, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, ser pokruszyć, odstawić, natkę pietruszki, opłukać, osuszyć.
- Nadzienie; na patelni roztopić masło, na maśle zeszklić posiekaną cebulę, do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany (rozmrożony) i osączony szpinak, całość przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, odstawić, wystudzić, do wystudzonego szpinaku dodać pokruszoną fetę, całość oprószyć gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie przemieszać, odstawić.
- Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
- Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Pierogi podawać gorące okraszone roztopionym masłem lub polane sosem śmietanowym przygotowanym wg receptury Kulinarka, Zobacz; Info Kulinarka, można je przybrać gałązką natki pietruszki lub oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów ze szpinakiem Sos śmietanowy
Kulinarek poleca; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą