PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ


Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki nadzienia

  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 25 dag tłustego białego sera
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kaszę przebrać, dokładnie opłukać, ser drobno pokruszyć, cebulę obrać, posiekać.
  • Nadzienie; w garnku zagotować 2 szklanki zimnej wody, do wrzącej wody dodać 2 łyżeczki oleju, przemieszać, wsypać opłukaną kaszę, gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, do czasu zawrzenia, po zawrzeniu gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wyłączyć ogień, kaszę pozostawić w garnku pod przykryciem na około 10 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, następnie kaszę przemieszać, wyjąć z garnka, ostudzić, do wystudzonej kaszy dodać zarumienioną na maśle cebulę, pokruszony ser, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
  • Zalepione pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Pierogi podawać gorące, polane tłuszczem lub z sosem czosnkowym, grzybowym, pomidorowym wg receptury Kulinarka Zobacz Info Kulinarka, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos grzybowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej

Kulinarek poleca; Pierogi pieczone z biała kiełbasą ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]