PIEROGI RUSKIE

Pierogi
Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Składniki nadzienia

  • 30 dag tłustego białego sera
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Składniki okrasy

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, wystudzić, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle.
  • Nadzienie; do wystudzonych ziemniaków dodać ser, ziemniaki z serem rozgnieść widelcem, dodać cebulę podsmażoną na maśle, do smaku sól i pieprz, przemieszać, odstawić.
  • Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać gorącą przegotowaną wodę, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
  • Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
  • Zalepione pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Okrasa; cebulę obrać, posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju.
  • Pierogi podawać gorące polane okrasą lub z sosem przygotowanym wg receptury Kulinarka, Zobacz Info; Kulinarka.

 Pierogi

 Pierogi

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos ziołowy

Kulinarek poleca; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]