Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
- szczypta soli
Składniki nadzienia
- 30 dag tłustego białego sera
- 50 dag ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Składniki okrasy
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, wystudzić, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle.
- Nadzienie; do wystudzonych ziemniaków dodać ser, ziemniaki z serem rozgnieść widelcem, dodać cebulę podsmażoną na maśle, do smaku sól i pieprz, przemieszać, odstawić.
- Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać gorącą przegotowaną wodę, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
- Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Zalepione pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Okrasa; cebulę obrać, posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju.
- Pierogi podawać gorące polane okrasą lub z sosem przygotowanym wg receptury Kulinarka, Zobacz Info; Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pierogów Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos pomidorowy inaczej ; Sos ziołowy
Kulinarek poleca; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem