Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki nadzienia
- 50 dag świeżych jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka tartej bułki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki dodatkowe
- śmietana
- cukier
Etapy przygotowania
- Jagody opłukać, dokładnie osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, osuszyć.
- Nadzienie; opłukane i osuszone jagody delikatnie wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem, odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Ciasto; mąkę posolić, przesiać przez sito do miski, dodać żółtko, lekko mieszając palcami, do mąki stopniowo wlewać letnią wodę wymieszaną z olejem, zagnieść elastyczne ciasto, zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 5 minut.
- Odstawione ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około 3 mm, używając szklanki, z ciasta wykrawać krążki, na każdy krążek nałożyć nadzienie, zalepić pierogi (krążki z nadzieniem złożyć na pół i mocno zalepić brzegi ciasta).
- Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Pierogi podawać gorące, polane śmietaną, posypane do smaku cukrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pierogi drożdżowe z pieczarkami ; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi wiejskie na maślance ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z kapustą i grzybami ; Pierogi z kaszą gryczaną ; Pierogi z mięsem ; Pierogi ruskie ; Pierogi ruskie inaczej ; Pierogi z soczewicą ; Pierogi ze szpinakiem