PIEROGI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI


Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 płaskie łyżki masła
  • szczypta soli

Składniki nadzienia

  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Składniki dodatkowe

  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mleko połączyć z cukrem i odrobiną mąki, przemieszać, lekko je podgrzać, do letniego mleka wkruszyć drożdże, całość rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Ciasto; mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać rozczyn wyrośniętych drożdży oraz roztopione masło, zagnieść ciasto (ciasto powinno odstawać od dłoni), z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Nadzienie; pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, posiekać, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, posiekać, na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, do zeszklonej cebuli dodać posiekane pieczarki, całość przemieszać, dusić na małym ogniu około 6 – 7 minut, co jakiś czas przemieszać, następnie do pieczarek dodać starty ser, mieszając smażyć do czasu, aż ser się całkowicie roztopi, przyprawić do smaku pieprzem, przemieszać, odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić je na 5 części, każdą rozwałkować (niezbyt cienko) na placek, na każdy placek ciasta nałożyć przygotowane nadzienie, placki złożyć na pół, zlepić brzegi, zalepione pierogi odłożyć na 15 minut, następnie przygotowane pierogi usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, usmażone pierogi odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
  • Pierogi podawać na ciepło przybrane gałązką natki pietruszki.


Info Kulinarka

Wyśmienitym dodatkiem do pierogów jest salsa ogórkowa z rzodkiewką

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Pierogi pieczone z białą kiełbasą ; Pierogi z botwinką ; Pierogi z jagodami; Pierogi z mięsem

Kulinarek poleca; Salsę ogórkową z rzodkiewką

Kulinarek poleca; Potrawy ; Przystawki do potraw ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]