Składniki
- 40 dag podgrzybków
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mąki
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka jałowca
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, przełożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić, odcedzone grzyby ponownie zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić, odstawić, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- W rondlu rozgrzać masło wraz z olejem, dodać obgotowane grzyby i posiekaną cebulę, przemieszać, chwilę poddusić, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, całość oprószyć mąką, mieszając, lekko zasmażyć, wlać mleko i śmietanę, mieszając, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy, rozgniecione ziarenka jałowca i ziela angielskiego, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut (co jakiś czas przemieszać) Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawić.
Info Kulinarka
Doskonały do kaszy gryczanej, klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, znakomity do kotletów ziemniaczanych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej ; Kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym