SOS GRZYBOWY


Składniki

  • 40 dag podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, przełożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić, odcedzone grzyby ponownie zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić, odstawić, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • W rondlu rozgrzać masło wraz z olejem, dodać obgotowane grzyby i posiekaną cebulę, przemieszać, chwilę poddusić, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, całość oprószyć mąką, mieszając, lekko zasmażyć, wlać mleko i śmietanę, mieszając, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy, rozgniecione ziarenka jałowca i ziela angielskiego, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut (co jakiś czas przemieszać) Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawić.
     

Info Kulinarka

Doskonały do kaszy gryczanej, klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, znakomity do kotletów ziemniaczanych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej ; Kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]