KOTLETY ZIEMNIACZANE W SOSIE GRZYBWYM


Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 40 dag podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1 pęczek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw i Rady dotyczące warzyw, odcedzić, na gorących ziemniakach rozprowadzić masło, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej, utuczyć na gładkie piure, odstawić, wystudzić.
  • Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, przełożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić, odcedzone grzyby ponownie zalać wrzącą wodą, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, odcedzić, odstawić, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), odstawić.
  • Sos; w rondlu rozgrzać masło wraz z olejem, dodać obgotowane grzyby i posiekaną cebulę, przemieszać, chwilę poddusić, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, całość oprószyć mąką, mieszając, lekko zasmażyć, wlać mleko i śmietanę, mieszając, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy, rozgniecione ziarenka jałowca i ziela angielskiego, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut (co jakiś czas przemieszać) Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawić.
  • Kotlety; do wystudzonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprzu, wyrobić jednolitą masę, masę wybierać łyżką formując owalne kotleciki, kotleciki obtoczyć w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
  • Kotlety podawać na ciepło, polane ciepłym sosem grzybowym, oprószone i przybrane natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos grzybowy ; Sos grzybowy inaczej

Kulinarek poleca; Kotlety warzywne z selera ; Kotlety ziemniaczane faszerowane kapustą ; Kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Kulinarek poleca; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]