KOTLETY ZIEMNIACZANE FASZEROWANE KAPUSTĄ


Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki farszu

  • 50 dag białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • kminek
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw i Rady dotyczące warzyw, odcedzić, na gorących ziemniakach rozprowadzić masło, utuczyć na gładkie piure, odstawić, wystudzić.
  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć, wyciąć głąb, drobno poszatkować, cebulę obrać, posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Farsz; posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać poszatkowaną kapustę, przemieszać, podlać odrobiną gorącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, przyprawić kminkiem, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, odstawić, przestudzić.
  • Do wystudzonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprzu, wyrobić jednolitą masę, z masy uformować placuszki, na każdym ułożyć przygotowany farsz, placuszki złożyć na pół, zlepić brzegi formując owalne kotlety, przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
  • Kotlety podawać na ciepło, polane ciepłym sosem koperkowym, przybrane gałązką koperku.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym ; Kotlety warzywne z selera z serem pleśniowym

Kulinarek poleca; Sos koperkowy ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]