Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- olej
- sól, pieprz
Składniki farszu
- 50 dag białej kapusty
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- kminek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw i Rady dotyczące warzyw, odcedzić, na gorących ziemniakach rozprowadzić masło, utuczyć na gładkie piure, odstawić, wystudzić.
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć, wyciąć głąb, drobno poszatkować, cebulę obrać, posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Farsz; posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać poszatkowaną kapustę, przemieszać, podlać odrobiną gorącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, przyprawić kminkiem, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, odstawić, przestudzić.
- Do wystudzonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprzu, wyrobić jednolitą masę, z masy uformować placuszki, na każdym ułożyć przygotowany farsz, placuszki złożyć na pół, zlepić brzegi formując owalne kotlety, przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
- Kotlety podawać na ciepło, polane ciepłym sosem koperkowym, przybrane gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym ; Kotlety warzywne z selera z serem pleśniowym
Kulinarek poleca; Sos koperkowy ; Surówki