Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- przyprawa do ziemniaków
- sól
Składniki farszu
- 60 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- olej do smażenia
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przestudzić, jeszcze ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę, wystudzić, dodać mąkę, szczyptę przyprawy do ziemniaków oraz szczyptę soli, wbić jajka, dłońmi szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Farsz; pieczarki umyć, oczyścić, posiekać, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, pokrojoną cebulę zarumienić na rozgrzanym maśle, dodać posiekane pieczarki, mieszając smażyć na małym ogniu, aż odparuje cały płyn, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3 minut, odstawić, wystudzić.
- Z ciasta formować placuszki, na każdym ułożyć porcję przygotowanego farszu, placuszki złożyć na pół, zlepić brzegi, uformować owalne kotlety, koperek opłukać, osuszyć, odstawić.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, z obu stron na złocisty kolor, w trakcie smażenia, na krótkie chwile, patelnię nakrywać pokrywką.
- Kotlety podawać na ciepło, polane ciepłym sosem koperkowym Zobacz Info Kulinarka, przybrane gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kotlety ziemniaczane faszerowane kapustą ; Kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym ; Kotlety warzywne z selera z serem pleśniowym
Kulinarek poleca; Sos koperkowy
Kulinarek poleca; Surówki ; Sosy do potraw