SOS GRZYBOWY

Grzybki
Składniki

  • 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Na rozgrzanej oliwie, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone grzyby, smażyć aż puszczą sok, wlać bulion grzybowy, dodać listek laurowy, ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, aż grzyby będą miękkie, pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, przemieszać, mocno podgrzać.

 Sos

 Sos

Info Kulinarka

Doskonały do kaszy gryczanej, klusek śląskich, kopytek i do ziemniaków, po prostu pyszny z chlebem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]