Składniki
- 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Na rozgrzanej oliwie, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone grzyby, smażyć aż puszczą sok, wlać bulion grzybowy, dodać listek laurowy, ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, aż grzyby będą miękkie, pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, przemieszać, mocno podgrzać.
Info Kulinarka
Doskonały do kaszy gryczanej, klusek śląskich, kopytek i do ziemniaków, po prostu pyszny z chlebem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej