Składniki
- 4 kg małych ogórków gruntowych
- 2 główki czosnku
- 1 mały korzeń chrzanu
- 1 pęczek kopru
- liście wiśni
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 2 gałązki kopru z baldachimem nasion
- 2 ząbki czosnku
- 5 liści wiśni
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżka przyprawy do kwaszenia ogórków
- kawałek obranego korzenia chrzanu
Składniki zalewy
- 16 szklanek wody
- 6 łyżek soli
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, z obu stron odciąć końcówki, czosnek obrać, podzielić na ząbki (większe przekroić), chrzan obrać, przeciąć wzdłuż, podzielić na części, koper opłukać, podzielić na niewielkiej długości gałązki z baldachimem nasion, liście wiśni opłukać, odciąć ogonki.
- Opłukane ogórki ułożyć pionowo i ciasno w litrowych słoikach (górną warstwę ułożyć poziomo), do każdego słoika dodać podane składniki przyprawowe, (ziarna gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół).
- Zalewa; wodę połączyć z solą, zagotować, gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą).
- Słoiki zakręcić, przechowywać przez 48 godzin w temp. pokojowej, następnie przenieść i przechowywać w chłodnej piwnicy.
Pasteryzacja
- Jeżeli nie posiadamy chłodnej piwnicy, ogórki pasteryzować 3 minuty.
Ogórki wyjęte ze słoika po 10 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw