KALAFIOR Z MARCHEWKĄ W MARYNACIE OSTREJ

Kalafior (OneDrive)
Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cytryny
  • ziarna pieprzu czarnego
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • sól

Składniki zalewy

  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego Zobacz Info Kulinarka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Etapy przygotowania

  • Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryn, gotować (blanszować Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych) 3 minuty, wyjąć z wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić.
  • Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  • Różyczki kalafiora układać w słoikach na przemian z cebulą i marchewką, do każdego słoika dodać kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, zagotować, gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach, słoiki zakręcić.
  • Pasteryzować 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 120 stopni C lub w garnku 3 minuty od chwili zawrzenia wody Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.

Kalafior wyjęty ze słoika po 6 miesiącach

Kalafior (OneDrive)

Kalafior (OneDrive)

Info Kulinarka

Zamiast 10% octu spirytusowego do zalewy można użyć 6% octu winnego białego, uzyskamy kalafior z marchewką w marynacie łagodnej

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych

Kulinarek poleca; Kalafiora kwaszonego z marchewką

Kulinarek poleca; Przetwory ; Marynaty

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]