Składniki
- 1 duży kalafior
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 2 duże cytryny
- ziarna pieprzu czarnego
- ziarna ziela angielskiego
- liście laurowe
- sól
Składniki zalewy
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego Zobacz Info Kulinarka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Etapy przygotowania
- Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryn, gotować (blanszować Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych) 3 minuty, wyjąć z wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić.
- Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę umyć, obrać, pokroić w plasterki.
- Różyczki kalafiora układać w słoikach na przemian z cebulą i marchewką, do każdego słoika dodać kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
- Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, zagotować, gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach, słoiki zakręcić.
- Pasteryzować 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 120 stopni C lub w garnku 3 minuty od chwili zawrzenia wody Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
Kalafior wyjęty ze słoika po 6 miesiącach
Info Kulinarka
Zamiast 10% octu spirytusowego do zalewy można użyć 6% octu winnego białego, uzyskamy kalafior z marchewką w marynacie łagodnej
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych
Kulinarek poleca; Kalafiora kwaszonego z marchewką