MARYNATA WINNO/KORZENNA


Składniki

  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 1 mała cytryna
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Etapy przygotowania

  • Cebulę obrać, pokroić w plasterki, cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, pokroić w plasterki.
  • Wino wlać do rondelka, dodać plasterki cebuli, plasterki cytryny, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, olej, cukier, jałowiec, rozmaryn, przemieszać, podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu 15 minut (nie gotować), odstawić, wystudzić (do marynowania używać wystudzonej marynaty).
     

Info Kulinarka

Wyśmienita do szynki, doskonała do karkówki i schabu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]