Składniki
- 2 szalotki
- 1 pęczek dymki
- 1 papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- 1 cytryna
- 10 łyżek oliwy
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Etapy przygotowania
- Szalotki obrać, pokroić w piórka, pęczek dymki opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, papryczkę chili opłukać, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, czosnek obrać, pokroić na plasterki, cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić, wycisnąć sok.
- Wszystkie pokrojone warzywa połączyć, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, oprószyć sporą ilością świeżo grubo mielonego pieprzu oraz szczyptą soli, przemieszać.
- Marynatę przykryć, przed użyciem odstawić na około 5 minut.
Info Kulinarka
Doskonała do drobiu, zwłaszcza do indyka i kurczaka
Mięso w marynacie przechowywać pod przykryciem w lodówce około 5 godzin
Kulinarek poleca; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Marynatę cebulową inaczej