MARYNATA CEBULOWA


Składniki

  • 2 szalotki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 papryczka chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • 10 łyżek oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Etapy przygotowania

  • Szalotki obrać, pokroić w piórka, pęczek dymki opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, papryczkę chili opłukać, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, czosnek obrać, pokroić na plasterki, cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, przekroić, wycisnąć sok.
  • Wszystkie pokrojone warzywa połączyć, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, oprószyć sporą ilością świeżo grubo mielonego pieprzu oraz szczyptą soli, przemieszać.
  • Marynatę przykryć, przed użyciem odstawić na około 5 minut.
     

Info Kulinarka

Doskonała do drobiu, zwłaszcza do indyka i kurczaka

Mięso w marynacie przechowywać pod przykryciem w lodówce około 5 godzin

Kulinarek poleca; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Marynatę cebulową inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]