Składniki
- 4 czerwone cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oliwy ekstra vergin
- 8 łyżek soku z cytryny
- 12 łyżek czerwonego octu winnego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Cebulę obrać, posiekać, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Wodę połączyć z oliwą, sokiem z cytryny i octem, dodać posiekaną cebulę, posiekany szczypiorek, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.
- Marynatę przykryć, przed użyciem odstawić na około 5 – 10 minut.
Info Kulinarka
Doskonała do drobiu, zwłaszcza indyka i kurczaka
Mięso w marynacie przechowywać pod przykryciem w lodówce około 5 godzin
Kulinarek poleca; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Marynatę cebulową inaczej