Składniki
- 6 łyżek oliwy ekstra vergin
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki dżemu z brzoskwiń
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Czosnek obrać, posiekać, pomarańczę sparzyć wrzątkiem wody, następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na pół, z połowy pomarańczy na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę, następnie z obu połówek pomarańczy wycisnąć sok.
- Oliwę połączyć z posiekanym czosnkiem, dodać sok i skórkę z pomarańczy, cukier i dżem, szczyptę ostrej papryki, przyprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Marynatę przykryć, przed użyciem odstawić na około 5 minut.
Info Kulinarka
Doskonała do karkówki, szynki i żeberek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy