MARYNATA OWOCOWA


Składniki

  • 6 łyżek oliwy ekstra vergin
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki dżemu z brzoskwiń
  • mielona ostra papryka 
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Czosnek obrać, posiekać, pomarańczę sparzyć wrzątkiem wody, następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na pół, z połowy pomarańczy na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę, następnie z obu połówek pomarańczy wycisnąć sok.
  • Oliwę połączyć z posiekanym czosnkiem, dodać sok i skórkę z pomarańczy, cukier i dżem, szczyptę ostrej papryki, przyprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Marynatę przykryć, przed użyciem odstawić na około 5 minut.
     

Info Kulinarka

Doskonała do karkówki, szynki i żeberek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]