KLUSKI ŚLĄSKIE ZE SKWARKAMI


Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag maki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag boczku
  • 2 jajka
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, wystudzić, zmielić.
  • Do zmielonych ziemniaków, wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, zagnieść ciasto.
  • Stolnicę wysypać mąką pszenną, przełożyć na nią zagniecione ciasto, z ciasta formować kulki wielkości włoskiego orzecha obtaczając je na stolnicy w mące, uformowane kulki lekko spłaszczyć, w każdej z jednej strony zrobić wgłębienie.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, kluski wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wyjąć z wody i osączyć.
  • Boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, tłuszczem ze skwarkami polać kluski, podawać na gorąco, przybrać gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; wyśmienite do klusek Zrazy drobiowe z kurkami ; Zrazy wieprzowe faszerowane mozzarellą ; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z warzywami zawijane w boczku ; Zrazy wołowe z szynką i serem

Kulinarek poleca; doskonałą do klusek Kapustę czerwoną po śląsku ; inne Przystawki do potraw ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]