Składniki
- 50 dag wołowiny zrazowej
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 6 suszonych grzybków
- 3 ogórki kwaszone
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1 łyżeczka mąki
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Grzybki zalać 1 szklanką wody, odstawić na całą noc, namoczone ugotować w tej samej wodzie, osączyć (wywar zachować, odstawić), ostudzić, pokroić w grube paski.
- Wołowinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 6 plastrów, ogórki pokroić w słupki, cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem na cienkie płaty i z obu stron oprószyć je solą, każdy płat z jednej strony posmarować musztardą, na musztardzie ułożyć plaster boczku, na brzegu każdego płata ułożyć po 2 słupki ogórka, po kilka grzybków i kilka cząstek cebuli, oprószyć pieprzem, płaty zwinąć w ścisłe rulony, obwiązać je nicią lub brzegi spiąć wykałaczką.
- W rondlu na rozgrzanym oleju, z każdej strony obsmażyć na złocisty kolor zwinięte zrazy, zalać je szklanką gorącej przegotowanej wody i odstawionym wywarem z grzybów, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa, pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki, szczyptą soli i szczyptą pieprzu, delikatnie przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zrazy podawać na ciepło polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z szynką i serem
Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; wyśmienitą Kapustę czerwoną po śląsku ; doskonałe Ogórki kwaszone ; inne Przetwory