ZRAZY WOŁOWE Z BOCZKIEM I GRZYBAMI


Składniki

  • 50 dag wołowiny zrazowej
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 6 suszonych grzybków
  • 3 ogórki kwaszone
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Grzybki zalać 1 szklanką wody, odstawić na całą noc, namoczone ugotować w tej samej wodzie, osączyć (wywar zachować, odstawić), ostudzić, pokroić w grube paski.
  • Wołowinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 6 plastrów, ogórki pokroić w słupki, cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem na cienkie płaty i z obu stron oprószyć je solą, każdy płat z jednej strony posmarować musztardą, na musztardzie ułożyć plaster boczku, na brzegu każdego płata ułożyć po 2 słupki ogórka, po kilka grzybków i kilka cząstek cebuli, oprószyć pieprzem, płaty zwinąć w ścisłe rulony, obwiązać je nicią lub brzegi spiąć wykałaczką.
  • W rondlu na rozgrzanym oleju, z każdej strony obsmażyć na złocisty kolor zwinięte zrazy, zalać je szklanką gorącej przegotowanej wody i odstawionym wywarem z grzybów, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa, pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki, szczyptą soli i szczyptą pieprzu, delikatnie przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zrazy podawać na ciepło polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z szynką i serem

Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; wyśmienitą Kapustę czerwoną po śląsku ; doskonałe Ogórki kwaszone ; inne Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]