Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- masło do smażenia
- sól
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, wystudzić, zmielić.
- Do zmielonych ziemniaków, wbić jajko, dodać mąkę pszenną (część mąki pozostawić do posypania stolnicy), mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto.
- Stolnicę wysypać mąką pszenną, przełożyć na nią zagniecione ciasto, podzielić je na 4 części, z każdej uformować długi wałek, uformowane wałki lekko spłaszczyć dłonią i pokroić skośnie na 3 – 4 cm kawałki tzw. kopytka.
- W garnku zagotować osoloną wodę, kluski (kopytka) wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wyjąć z wody, osączyć, ostudzić.
- Kluski obsmażyć na rozgrzanym maśle, podawać na ciepło z surówką z kiszonej kapusty Zobacz Info; Surówki.
Info Kulinarka
Wyśmienite do mięs pieczonych i pieczonego drobiu, doskonałe do golonki klasycznej
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; wyśmienite do klusek Zrazy drobiowe z kurkami ; Zrazy wieprzowe faszerowane mozzarellą ; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z warzywami zawijane w boczku ; Zrazy wołowe z szynką i serem
Kulinarek poleca; Golonkę klasyczną
Kulinarek poleca; Kapustę kiszoną z marchewką ; Kapustę kiszoną z ananasem i jabłkiem ; Kapustę kiszoną z ananasem i papryką ; inne Surówki