KLUSKI ZIEMNIACZANE PODSMAŻANE NA MAŚLE


Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • masło do smażenia
  • sól

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, wystudzić, zmielić.
  • Do zmielonych ziemniaków, wbić jajko, dodać mąkę pszenną (część mąki pozostawić do posypania stolnicy), mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto.
  • Stolnicę wysypać mąką pszenną, przełożyć na nią zagniecione ciasto, podzielić je na 4 części, z każdej uformować długi wałek, uformowane wałki lekko spłaszczyć dłonią i pokroić skośnie na 3 – 4 cm kawałki tzw. kopytka.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, kluski (kopytka) wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wyjąć z wody, osączyć, ostudzić.
  • Kluski obsmażyć na rozgrzanym maśle, podawać na ciepło z surówką z kiszonej kapusty Zobacz Info; Surówki.
     

Info Kulinarka

Wyśmienite do mięs pieczonych i pieczonego drobiu, doskonałe do golonki klasycznej

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; wyśmienite do klusek Zrazy drobiowe z kurkami ; Zrazy wieprzowe faszerowane mozzarellą ; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z warzywami zawijane w boczku ; Zrazy wołowe z szynką i serem

Kulinarek poleca; Golonkę klasyczną

Kulinarek poleca; Kapustę kiszoną z marchewką ; Kapustę kiszoną z ananasem i jabłkiem ; Kapustę kiszoną z ananasem i papryką ; inne Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]