KAPUSTA KWASZONA Z ANANASEM I JABŁKIEM


Składniki

  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag marchewki
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 puszka ananasa
  • 6 łyżek octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka liści sałaty lodowej
  • natka pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować.
  • Marchewki umyć, osuszyć, pokroić w słupki, jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, odciąć kilka plasterków do dekoracji, resztę jabłek obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uwaga; jabłka od razu obficie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, plasterki ananasa dokładnie osączyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę, liście sałaty i natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
  • Sos; ocet utrzeć z solą i pieprzem, ucierając powoli dolewać olej, następnie ubić trzepaczką na jednolity sos.
  • Poszatkowaną kapustę wymieszać z ananasem i startymi jabłkami, polać przygotowanym sosem, przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Na półmisku ułożyć liście sałaty, na liściach wyłożyć surówkę, surówkę podawać posypaną listkami natki pietruszki i udekorowaną plasterkami jabłek.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną z ananasem i papryką ; Kapustę kwaszoną z marchewką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]