Składniki
- 60 dag kiszonej kapusty
- 50 dag marchewki
- 2 kwaśne jabłka
- 1 cytryna
- 1 puszka ananasa
- 6 łyżek octu winnego
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty lodowej
- natka pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować.
- Marchewki umyć, osuszyć, pokroić w słupki, jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, odciąć kilka plasterków do dekoracji, resztę jabłek obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uwaga; jabłka od razu obficie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, plasterki ananasa dokładnie osączyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę, liście sałaty i natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
- Sos; ocet utrzeć z solą i pieprzem, ucierając powoli dolewać olej, następnie ubić trzepaczką na jednolity sos.
- Poszatkowaną kapustę wymieszać z ananasem i startymi jabłkami, polać przygotowanym sosem, przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Na półmisku ułożyć liście sałaty, na liściach wyłożyć surówkę, surówkę podawać posypaną listkami natki pietruszki i udekorowaną plasterkami jabłek.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną z ananasem i papryką ; Kapustę kwaszoną z marchewką