KAPUSTA KWASZONA Z ANANASEM I PAPRYKĄ


Składniki

  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 1 puszka ananasa
  • 1  papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 6 łyżek octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka liści sałaty lodowej
  • pęczek szczypiorku

Etapy przygotowania

  • Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować.
  • Plasterki ananasa dokładnie osaczyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, liście sałaty opłukać, osuszyć, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Sos; ocet utrzeć z solą i pieprzem, ucierając powoli dolewać olej, następnie ubić trzepaczką na jednolity sos.
  • Poszatkowaną kapustę wymieszać z ananasem i papryką, polać przygotowanym sosem, przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Na półmisku ułożyć liście sałaty, na liściach wyłożyć surówkę, surówkę podawać obficie posypaną posiekanym szczypiorkiem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną z ananasem i jabłkiem ; Kapustę kwaszoną z marchewką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]