Składniki
- 60 dag kiszonej kapusty
- 1 puszka ananasa
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 6 łyżek octu winnego
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty lodowej
- pęczek szczypiorku
Etapy przygotowania
- Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować.
- Plasterki ananasa dokładnie osaczyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, liście sałaty opłukać, osuszyć, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Sos; ocet utrzeć z solą i pieprzem, ucierając powoli dolewać olej, następnie ubić trzepaczką na jednolity sos.
- Poszatkowaną kapustę wymieszać z ananasem i papryką, polać przygotowanym sosem, przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Na półmisku ułożyć liście sałaty, na liściach wyłożyć surówkę, surówkę podawać obficie posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną z ananasem i jabłkiem ; Kapustę kwaszoną z marchewką