Składniki
- 60 dag kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 3 cebule dymki
- 15 dag białej rzodkiewki
- 3 łyżki octu owocowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz, imbir
Etapy przygotowania
- Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować.
- Marchewkę i rzodkiewkę obrać, zetrzeć na tarce, cebulę pociąć w plasterki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie przygotowane warzywa dodać do kapusty i wymieszać.
- Sos; ocet utrzeć z cukrem, solą, pieprzem i szczyptą imbiru, ucierając powoli dolewać olej, następnie ubić trzepaczką na jednolity sos.
- Kapustę wymieszaną z warzywami polać przygotowanym sos, przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapustę kwaszoną z ananasem i jabłkiem ; Kapustę kwaszoną z ananasem i papryką