ZRAZY DROBIOWE Z KURKAMI


Składniki

  • 60 dag fileta z indyka
  • 70 dag kurek
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na 4 plastry (kotlety/sznycle), plastry mięsa nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, uważając aby w mięsie nie zrobić dziur, rozbite sznycle oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
  • Grzyby oczyścić, odciąć końcówki nóżek, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić (odważyć 20 dag na farsz), pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posiekać, cebulę obrać, posiekać, gałązki tymianku opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Farsz; na 1 łyżce rozgrzanego masła zeszklić połowę posiekanej cebuli, dodać odważone kurki, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
  • Rozbite sznycle z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, na brzegu każdego ułożyć przygotowany farsz kurkowy, sznycle zwinąć w ścisłe rulony, każdy obwiązać bawełnianą nicią lub brzegi spiąć wykałaczkami.
  • Roztopić pozostałe masło, na nim z każdej strony obsmażyć przygotowane zrazy, do obsmażonych zrazów dodać pozostałe kurki i pozostałą cebulę, delikatnie przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż odparuje cały płyn z grzybów, następnie dodać posiekane pomidory, przyprawić szczyptą tymianku, soli i pieprzu, delikatnie przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
  • Zrazy z kurkami podawać na ciepło, przybrać gałązką tymianku.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle

Kulinarek poleca; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z warzywami zawijane w boczku ; Zrazy wołowe z szynką i serem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]