Składniki
- 80 dag karkówki
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 3 ogórki konserwowe
- 1 pęczek tymianku
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżeczki ciemnego sosu pieczeniowego z torebki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów, plastry rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, płaty oprószyć solą i pieprzem, odstawić, tymianek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Farsz; ogórki osączyć z zalewy, drobno posiekać, wymieszać z musztardą.
- Płaty mięsa nakryć plastrami wędzonego boczku, boczek posmarować farszem z ogórków, mięso z boczkiem zwinąć w ścisłe rulony, obwiązać je nicią lub brzegi spiąć wykałaczką.
- Zrazy z każdej strony obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, podsmażone podlać 2 szklankami gorącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa, zrazy wyjąć z wywaru, odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika), do gotującego się wywaru dodać sos pieczeniowy z torebki, posiekany tymianek, wlać śmietanę, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
- Zrazy podawać na ciepło polane sosem, przybrane gałązką tymianku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Zrazy drobiowe z kurkami ; Zrazy wieprzowe faszerowane mozzarellą ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z warzywami zawijane w boczku ; Zrazy wołowe z szynką i serem
Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; wyśmienitą Kapustę gotowaną z cebulką ; znakomite Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem ; inne Przetwory