OGÓRKI KONSERWOWE Z CHRZANEM

Ogórki 
Składniki

  • 4 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 duże marchwie
  • 1 mały korzeń chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek kopru

Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka kopru z baldachimem nasion
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
  • 1 łyżka przyprawy do konserwowania ogórków
  • kilka plasterków marchewki
  • kawałek obranego korzenia chrzanu

Składniki zalewy

  • 16 szklanek zimnej wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 10 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, z obu stron odciąć końcówki, marchewki umyć, obrać pokroić w plasterki lub na części, chrzan obrać, przeciąć wzdłuż, podzielić na części, czosnek obrać, podzielić na ząbki (większe przekroić), koper opłukać, podzielić na niewielkiej długości gałązki z baldachimem nasion.
  • Opłukane ogórki ułożyć pionowo i ciasno w litrowych słoikach (górną warstwę ułożyć poziomo), do każdego słoika dodać podane składniki przyprawowe (ziarna gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół).
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, wymieszać, zagotować, wystudzić, zimną zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą)
  • Słoiki zakręcić, pasteryzować 7 minut.

Ogórki wyjęte ze słoika po 10 miesiącach

Ogórki

Ogórki (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]