Składniki
- 4 kg małych ogórków gruntowych
- 2 duże marchwie
- 1 mały korzeń chrzanu
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek kopru
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka kopru z baldachimem nasion
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
- 1 łyżka przyprawy do konserwowania ogórków
- kilka plasterków marchewki
- kawałek obranego korzenia chrzanu
Składniki zalewy
- 16 szklanek zimnej wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki soli
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, z obu stron odciąć końcówki, marchewki umyć, obrać pokroić w plasterki lub na części, chrzan obrać, przeciąć wzdłuż, podzielić na części, czosnek obrać, podzielić na ząbki (większe przekroić), koper opłukać, podzielić na niewielkiej długości gałązki z baldachimem nasion.
- Opłukane ogórki ułożyć pionowo i ciasno w litrowych słoikach (górną warstwę ułożyć poziomo), do każdego słoika dodać podane składniki przyprawowe (ziarna gorczycy Zobacz Info; Rady dotyczące ziół).
- Zalewa; wodę połączyć z octem, cukrem i solą, wymieszać, zagotować, wystudzić, zimną zalewą zalać ogórki w słoikach (ogórki winne być zakryte zalewą)
- Słoiki zakręcić, pasteryzować 7 minut.
Ogórki wyjęte ze słoika po 10 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół