ZRAZY WOŁOWE Z WARZYWAMI ZAWIJANE W BOCZKU


Składniki

  • 50 dag rostbefu
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 2 ogórki kwaszone
  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki bulionu wołowego z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Wołowinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien na 6 plastrów, każdy rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, odstawić, ogórki przekroić wzdłuż na 4 części, cebulę obrać, posiekać, zarumienić na 1 łyżce roztopionego masła, odstawić.
  • Każdy płat rozbitego mięsa posmarować z jednej strony musztardą, na brzegu każdego ułożyć pokrojone ogórki i trochę podsmażonej cebuli, płaty zwinąć w ścisłe rulony, każdy owinąć 2 plastrami boczku, obwiązać bawełnianą nicią lub brzegi spiąć wykałaczką.
  • Zrazy oprószyć mąką (odsypać 1 łyżeczkę mąki do zagęszczenia sosu) i od razu, z każdej strony, zarumienić na pozostałym maśle, podlać gorącym bulionem, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa, pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką odsypanej mąki, szczyptą soli i szczyptą pieprzu, delikatnie przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zrazy podawać na ciepło polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; znakomitą do zrazów Kapustę czerwoną po śląsku

Kulinarek poleca; Zrazy drobiowe z kurkami ; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z szynką i serem

Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]