Składniki
- 50 dag rostbefu
- 12 plastrów wędzonego boczku
- 2 ogórki kwaszone
- 2 duże cebule
- 2 szklanki bulionu wołowego z kostki
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Wołowinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien na 6 plastrów, każdy rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, odstawić, ogórki przekroić wzdłuż na 4 części, cebulę obrać, posiekać, zarumienić na 1 łyżce roztopionego masła, odstawić.
- Każdy płat rozbitego mięsa posmarować z jednej strony musztardą, na brzegu każdego ułożyć pokrojone ogórki i trochę podsmażonej cebuli, płaty zwinąć w ścisłe rulony, każdy owinąć 2 plastrami boczku, obwiązać bawełnianą nicią lub brzegi spiąć wykałaczką.
- Zrazy oprószyć mąką (odsypać 1 łyżeczkę mąki do zagęszczenia sosu) i od razu, z każdej strony, zarumienić na pozostałym maśle, podlać gorącym bulionem, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa, pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką odsypanej mąki, szczyptą soli i szczyptą pieprzu, delikatnie przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zrazy podawać na ciepło polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; doskonałe do zrazów Kluski śląskie ze skwarkami ; Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle ; znakomitą do zrazów Kapustę czerwoną po śląsku
Kulinarek poleca; Zrazy drobiowe z kurkami ; Zrazy wieprzowe z boczkiem faszerowane ogórkami ; Zrazy wołowe z boczkiem i grzybami ; Zrazy wołowe z boczkiem i warzywami ; Zrazy wołowe z szynką i serem
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory