Składniki
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka jabłkowego octu winnego
- 1 łyżeczka smalcu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, poszatkować, przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, rozgniecione ziarenka ziela angielskiego (rozgnieść lekko, tak aby jedynie popękały), przemieszać, zalać 1 szklanką zimnej wody, gotować Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut (co jakiś czas kapustę przemieszać), do czasu aż kapusta będzie miękka, odcedzić, od razu skropić sokiem z cytryny i octem winnym (kapusta zachowa ładny kolor i nie ściemnieje), przemieszać, usunąć liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, odstawić w ciepłe miejsce.
- Boczek pokroić w małą kostkę, zarumienić na rozgrzanym smalcu Zobacz Info; Smalec, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Do ugotowanej ciepłej kapusty dodać podsmażony boczek, pokrojoną cebulę, oliwę, szczyptę cukru (2 małe łyżeczki), do smaku sól i pieprz, przemieszać, mieszając podgrzewać na małym ogniu około 5 – 10 minut.
- Kapustę podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Smalec ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; doskonałe do kapusty Kluski śląskie ze skwarkami
Kulinarek poleca; Smalec aromatyczny ; Smalec grzybowy ; Smalec staropolski ; Smalec z wędzonką