KAPUSTA CZERWONA PO ŚLĄSKU

Kapusta
Składniki

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka jabłkowego octu winnego
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, poszatkować, przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, rozgniecione ziarenka ziela angielskiego (rozgnieść lekko, tak aby jedynie popękały), przemieszać, zalać 1 szklanką zimnej wody, gotować Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut (co jakiś czas kapustę przemieszać), do czasu aż kapusta będzie miękka, odcedzić, od razu skropić sokiem z cytryny i octem winnym (kapusta zachowa ładny kolor i nie ściemnieje), przemieszać, usunąć liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Boczek pokroić w małą kostkę, zarumienić na rozgrzanym smalcu Zobacz Info; Smalec, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Do ugotowanej ciepłej kapusty dodać podsmażony boczek, pokrojoną cebulę, oliwę, szczyptę cukru (2 małe łyżeczki), do smaku sól i pieprz, przemieszać, mieszając podgrzewać na małym ogniu około 5 – 10 minut.
  • Kapustę podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.

 Kapusta

Kapusta

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Smalec ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; doskonałe do kapusty Kluski śląskie ze skwarkami

Kulinarek poleca; Smalec aromatyczny ; Smalec grzybowy ; Smalec staropolski ; Smalec z wędzonką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]